Powstaje polska lista substancji i surowców roślinnych, które nie powinny być stosowane do produkcji suplementów diety!
W lipcu 2021 r. odbyło się pierwsze posiedzenie Zespołu do spraw Suplementów Diety przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej w sprawie niedozwolonych składników.
Zespół był znany w środowisku spożywczym z uchwał ustalających maksymalne ilości witamin i składników mineralnych w zalecanej porcji dziennej suplementów diety. Już w 2019 r. ustalono, między innymi, dzienną porcję witaminy C na poziomie 1000 mg. W bieżącym roku Zespół określił limity dla takich składników jak potas, wapń czy popularny w suplementach diety różeniec górski (Rhodiola rosea).
2 września opublikowano wyniki lipcowych prac Zespołu. Nowa uchwała nie określa jednak dozwolonych ilości poszczególnych składników, wręcz przeciwnie! Uchwała wskazuje 7 substancji/ surowców roślinnych, które uznano za niedozwolone, to jest:
- chlorowodorek johimbiny oraz grupa johimbiny,
- pieprz metystynowy (Piper methysticum),
- pankreatyna,
- ibutamoren,
- DMAA,
- ligandrol,
- ostaryna.
Zgodnie z informacją podaną przez GIS – to nie koniec prac zespołu w tym zakresie! Oznacza to, że możemy spodziewać się większej ilości substancji/surowców roślinnych, które nie powinny być stosowane do produkcji suplementów diety, biorąc pod uwagę zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów.
Zachęcamy do zapoznania się ze wszystkimi uchwałami Zespołu do spraw Suplementów Diety przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej, które są dostępne pod adresem: https://www.gov.pl/web/gis/zespol-do-spraw-suplementow-diety
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu: marta.lanoch@foodmedlaw.pl