5 kwietnia 2024 r. weszło w życie nowe rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 marca 2024 r. dotyczące substancji wzbogacających dodawanych do żywności. Uchyla ono dotychczas obowiązujące rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 r. w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności.
👉 Co to oznacza w praktyce?
🍽️ Obligatoryjne wzbogacanie: Podobnie jak dotychczas, wszystkie tłuszcze (z wyjątkiem masła, masła o zawartości ¾ tłuszczu, masła półtłustego i tłuszczu mlecznego do smarowania) będą obligatoryjne wzbogacane w witaminę A i witaminę D. Obowiązek jodowania soli również pozostaje bez zmian – nadal będzie ona wzbogacana jodem lub jodanem potasu.
❌ Zakazane Substancje: Ustanowiono wykaz substancji zakazanych w produkcji żywności (innych niż witaminy i składniki mineralne). Wśród nich wymienia się m.in. chlorowodorek johimbiny, pankreatynę czy DMAA.
📏 Ilość znacząca: Doprecyzowano, że minimalna ilość witamin i składników mineralnych w 100 g lub 100 ml produktu, albo w przeliczeniu na porcję, gdy opakowanie zawiera wyłącznie jedną porcję jest równa znaczącej ilości witamin i składników mineralnych w rozumieniu załącznika XIII do rozporządzenia nr 1169/2011. Oznacza to, że w przypadku:
- napojów ilością znaczącą jest 7,5% DRWS;
- produktów innych niż napoje oraz w przeliczeniu na porcję (jeśli opakowanie zawiera tylko jedną porcję) – 15% DRWS.
💊Ilość maksymalna: Wskazano, że maksymalna ilość dodawanych składników może wynosić nie więcej niż 50 % RWS (a dla witaminy C i folianów – 100 % RWS).