W ramach zapewnienia odpowiednich standardów jakości produktów spożywczych, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła szczegółowe kontrole w zakresie produkcji, sprzedaży i znakowania lodów w 2024 oraz 2025 roku. Celem przeprowadzonych działań było sprawdzenie zgodności produktów z wymaganiami prawa.
W ramach planowanych działań, inspektorzy IJHARS odwiedzili łącznie 71 podmiotów, które zajmowały się produkcją lub sprzedażą lodów na terenie całego kraju. Kontrole objęły szeroki wachlarz produktów, w tym lody mleczne, sorbety oraz lody wodne. Nieprawidłowości stwierdzono w aż 42,2% kontrolowanych lokalizacjach.
Co było najczęściej kwestionowane przez IJHARS?
- w lokalach gastronomicznych:
- brak wykazu składników, który powinien być dostępny w miejscu sprzedaży;
- stosowanie określeń „naturalne”, „z naturalnych składników”, „tradycyjne”, „robione domowo” dla lodów, do produkcji których użyto przetworzonych składników (np. inuliny, maltodekstryny), aromatów, dodatków do żywności (np. stabilizatorów) lub gotowych półproduktów (w postaci past lub proszku zawierających ww. składniki);
- brak danych (nazwy lub imienia i nazwiska) producenta;
- stosowanie nazw, które nie odzwierciedlały składu i sugerowały inny niż rzeczywisty charakter produktu, np.:
– „mleczne” dla lodów zawierających w składzie tłuszcze roślinne czy „jogurt z …” sugerującej, że lody wyprodukowano z jogurtu, podczas gdy faktycznie użyto półproduktu w proszku, pozwalającego uzyskać lody o smaku jogurtowym;
– „malina” bez wskazania, że są to lody sorbetowe;
– „wanilia” na wywieszce znajdującej się przy lodach i dla tych samych lodów „lody o smaku waniliowym” w teczce z wykazem składników;
– „ekologiczne”, podczas gdy w ofercie sprzedażowej nie znajdowały się wyroby posiadające certyfikat potwierdzający zgodność produkcji z zasadami rolnictwa ekologicznego;
- w zakładach produkcyjnych:
- brak wskazania ilości składnika, np. prażonych orzechów pistacjowych, mango, mleka, truskawek, białej czekolady, kakao, wyeksponowanego w formie napisów lub ilustracji na opakowaniu;
- użycie w nazwie określenia „śmietana”, co nie było spójne ze składem, bo analizowane lody wyprodukowano z miksu na bazie mleka, śmietanki i tłuszczu roślinnego oraz półproduktu zawierającego olej palmowy i kokosowy;
- pominięcie niektórych elementów składnika złożonego, np. lecytyny sojowej, serwatki, mleka (należących do substancji powodujących alergię lub reakcje nietolerancji), olejów roślinnych (kokosowy, palmowy);
- podanie w wykazie składników nazw zarezerwowanych dla przetworów mlecznych, tj. mleka, śmietany, podczas gdy faktycznie do produkcji lodów użyto składników na bazie tłuszczu roślinnego.
- niewłaściwe warunki przechowywania, w jednym kontrolowanym lokalu gastronomicznym inspektorzy stwierdzili, że lody były przechowywane w zamrażarce, której temperatura wynosiła –9,5°C, podczas gdy z deklaracji producenta (umieszczonej na opakowaniu) wynikało, że lody powinny być przechowywane w temperaturze nie wyższej niż -18oC.
- surowce po upływie daty minimalnej trwałości, w jednym z zakładów produkcyjnych inspektorzy wykryli surowce po upływie daty minimalnej trwałości.
W związku z ujawnionymi nieprawidłowościami, wobec nieuczciwych przedsiębiorców prowadzone są postępowania administracyjne, mające na celu wymierzenie odpowiednich kar pieniężnych.
Link: