Niedawno Komisja Europejska opublikowała ważne wytyczne stanowiące zbiór odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące produkcji ekologicznej oraz stosowania przepisów rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2018/848.
Jednym z kluczowych punktów poruszonych w dokumencie było wyjaśnienie czy suplementy diety zawierające wyłącznie witaminy i składniki mineralne mogą być oznaczane jako „organiczne”.
Zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 2018/848, oznaczenie „organiczne” przysługuje wyłącznie produktom pochodzącym z rolnictwa, w tym z akwakultury i pszczelarstwa. Przepisy te obejmują żywe lub nieprzetworzone produkty rolne, nasiona, przetworzoną żywność pochodzenia rolniczego oraz pasze.
Zatem jedynie te suplementy diety, które są produkowane z naturalnych składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego, mogą być określane mianem „organicznych”. Obejmuje to produkty, które zawierają składniki pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych, akwakultury lub pszczelarstwa.
Z kolei suplementy diety, w których skład wchodzą wyłącznie witaminy i składniki mineralne nie podlegają przepisom dotyczącym produktów ekologicznych i w myśl wytycznych KE – nie mogą być oznaczane jako „organiczne”.