Do konsultacji publicznych trafił projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Numer z wykazu: MZ1787).
Projektowane rozporządzenie określa:
1) grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty. Wśród produktów znalazły się m.in.: pieczywo, kanapki, sałatki i surówki, mleko, warzywa, owoce, koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, bezcukrowe gumy do żucia, czy czekolada gorzka o zawartości minimum 70% miazgi kakaowej. Na terenie jednostek systemu oświaty wprowadzono także zakaz sprzedaży kawy bez względu na formę sprzedaży tego napoju oraz wiek kupującego.
2) wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty. Produkty takie jak: pieczywo cukiernicze i półcukiernicze, produkty zbożowe śniadaniowe i inne produkty zbożowe oraz produkty mleczne, napoje roślinne i produkty roślinne naśladujące produkty mleczne muszą spełniać określone kryteria zawartości cukrów, tłuszczu i soli.
Zasadniczym celem projektowanego rozporządzenia jest wzmocnienie ochrony zdrowia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, przez ograniczenie dostępu na terenie przedszkoli, szkół i placówek opiekuńczo-wychowawczych do środków spożywczych zawierających znaczne ilości cukrów, tłuszczu i soli oraz wskazanie zasad, którymi należy się kierować przy komponowaniu posiłków w ramach żywienia zbiorowego na terenie ww. jednostek.