W dniu 16 marca 2025 r. weszło w życie Rozporządzenie Komisji (UE) 2025/352 z dnia 21 lutego 2025 r. zmieniające dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do monohydratu kalcydiolu stosowanego w produkcji suplementów żywnościowych (Dz.U. L, 2025/352, 24.2.2025).
Zgodnie z rozporządzeniem do listy witamin i składników mineralnych określonej w załączniku II do dyrektywy 2002/46/WE dodano monohydrat kalcydiolu. Substancja ta będzie mogła być stosowana jako źródło witaminy D w suplementach żywnościowych.
Co istotne, dotychczas monohydrat kalcydiol był dopuszczony do stosowania jako nowa żywność na podstawie rozporządzenia 2024/1052.
W warunkach zezwolenia na tę nową żywność określono, że może ona być stosowana w suplementach żywnościowych z wyłączeniem suplementów żywnościowych dla niemowląt i małych dzieci. W przypadku dzieci w wieku od 11 lat i dorosłych maksymalny limit tej substancji został ustalony na poziomie 10 μg/dzień, natomiast w przypadku dzieci w wieku od 3 do 10 lat na poziomie 5 μg/dzień.