Limity witamin i składników w mineralnych w suplementach diety są gorącym tematem na rynku spożywczym. Wszystko za sprawą dokumentu Management Plan 2021 opracowanego przez DG Health and Food Safety (SANTE).
Zgodnie z przywołanym dokumentem w 2021 r. DG SANTE będzie kontynuować prace nad wdrożeniem rozporządzenia (WE) 1925/2006 w sprawie dodawania witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji do żywności. W tym kontekście rozpocznie prace przygotowawcze, w tym ocenę skutków, nad rozporządzeniem Komisji ustalającym maksymalne ilości witamin i składników mineralnych dodawanych do żywności, w tym suplementów diety.
Czy powyżej zaplanowane prace mogą zmienić sytuację na rynku suplementów diety i żywności wzbogaconej?
Oczywiście!
Wprowadzenie maksymalnych ilości wspólnych dla całej UE wpłynie na możliwe dzienne porcje poszczególnych witamin i składników mineralnych, co będzie wiązało się z koniecznością zmiany składu żywności wzbogaconej i suplementów diety obecnych na rynku od wielu lat.
Obecnie państwa członkowskie Unii Europejskiej samodzielnie ustalają limity. W Polsce maksymalne dzienne porcje są określone w uchwałach Zespołu ds. Suplementów diety, które nie mają mocy prawnej.
U naszych zachodnich sąsiadów również nie ma ustawowo określonych górnych granic, jednak Federal Institute for Risk Assessment (BfR) określa oficjalnie sugerowane, lecz nie ustawowo ustalone, górne granice – które odbiegają od tych określonych przez polski Zespół ds. Suplementów diety, poniżej kilka przykładów:
POLSKA | NIEMCY | |
WITAMINA C | 1000 mg | 250 mg |
WITAMINA D | 2000 IU = 50 µg 4000 IU = 100 µg – osoby powyżej 75 r. | 20 µg |
WAPŃ | 1500 mg | 500 mg |
MAGNEZ | 400 mg | 250 mg |
POTAS | 1500 mg | 500 mg |
W związku z powyższym – czy ujednolicenie maksymalnych dziennych porcji witamin i minerałów w suplementach diety to dobry pomysł?
Wśród zainteresowanych głosy są podzielone. Z jednej strony pozwoli to na wprowadzanie do obrotu produktów we wszystkich krajach europejskich o niezmienionym składzie, gdyż we wszystkich krajach limity będą identyczne. Z drugiej zaś strony eksperci wskazują na różne nawyki żywieniowe Europejczyków, które skutkują różnym zapotrzebowaniem na poszczególne składniki aktywne.
Nie wiadomo również na jakiej podstawie zostaną wyznaczone przedmiotowe limity. Pomocne mogą być dokumenty Komisji Europejskiej: t.j.: ,,Discussion Paper on the setting of maximum and minimum amounts for vitamins and minerals in foodstuffs” z 2006 r. oraz ,,Orientation paper Orientation paper on the setting of maximum and minimum amounts for vitamins and minerals in foodstuffs” z 2007 r. Nie oznacza to jednak, że limity będą identyczne. Od wydania wspomnianych dokumentów pojawiły się nowe badania naukowe, które mogą zostać wzięte pod uwagę podczas tworzenia europejskiego aktu prawnego.
Kiedy przedsiębiorcy oraz konsumenci mają spodziewać się zmian? W udostępnionych na tę chwilę informacjach wskazano, że konsultacje społeczne mogą ruszyć w drugim kwartale
2023 r., zaś przyjęcie nowych przepisów planowane jest na pierwszy kwartał 2024 r.
W razie pytań zapraszamy do bezpośredniego kontaktu.
Zachęcamy także do śledzenia naszej strony oraz profilu na LinkedIn, gdzie na bieżąco będziemy informować o zmianach istotnych dla branży spożywczej i farmaceutycznej!