Dnia 17 lipca 2025 r. Komisja Europejska opublikowała projekt zmiany rozporządzenia nr 1308/2013 przewidujący m.in. zakaz umieszczania 29 określeń kojarzonych z mięsem na etykietach alternatywnych produktów roślinnych.
Zakazem mają zostać objęte następujące określenia:
- Wołowina (Beef)
- Cielęcina (Veal)
- Wieprzowina (Pork)
- Drób (Poultry)
- Kurczak (Chicken)
- Indyk (Turkey)
- Kaczka (Duck)
- Gęś (Goose)
- Jagnięcina (Lamb)
- Baranina (Mutton)
- Owca (Ovine)
- Koza (Goat)
- Podudzie (Drumstick)
- Polędwica (Tenderloin)
- Polędwica wołowa (Sirloin)
- Brzuch (Flank)
- Lędźwie (Loin)
- Żeberka (Ribs)
- Łopatka (Shoulder)
- Goleń (Shank)
- Kotlet (Chop)
- Skrzydło (Wing)
- Pierś (Breast)
- Udo (Thigh)
- Mostek (Brisket)
- Antrykot (Ribeye)
- T-bone (T-bone)
- Zad (Rump)
- Boczek (Bacon)
Zgodnie z projektem, określenie „mięso” odnosi się wyłącznie do jadalnych części zwierzęcia.
Celem tego zakazu jest zapewnienie przejrzystości na rynku i ochrony konsumentów, którzy poszukują tradycyjnych produktów mięsnych. Zmiana ta pozwoli uniknąć sytuacji, w której konsumenci mogą być wprowadzani w błąd co do składu produktów.
Co ciekawe, określenia takie jak „burger” (burger), „kiełbasa” (sausage), „klopsiki” (meatballs) czy „stek” (steak) nie zostały objęte zakazem w omawianym projekcie. Niemniej jednak, propozycja rozszerzenia zakazu na te nazwy jest rozważana w ramach osobnej inicjatywy francuskiej europosłanki Céline Imart, która w przyszłości zostanie poddana pod głosowanie w Parlamencie Europejskim.
Aktualnie stosowanie tych terminów w odniesieniu do produktów na bazie roślin jest dopuszczalne, pod warunkiem że na opakowaniu wyraźnie zaznaczone jest, iż produkt jest wytworzony z roślin i nie zawiera mięsa.
Link: https://ec.europa.eu/transparency/documents-register/detail?ref=COM(2025)553&lang=en