Dnia 17 lipca 2025 r. Komisja Europejska opublikowała projekt zmiany rozporządzenia nr 1308/2013 przewidujący m.in. zakaz umieszczania 29 określeń kojarzonych z mięsem na etykietach alternatywnych produktów roślinnych.

Zakazem mają zostać objęte następujące określenia:

  • Wołowina (Beef)
  • Cielęcina (Veal)
  • Wieprzowina (Pork)
  • Drób (Poultry)
  • Kurczak (Chicken)
  • Indyk (Turkey)
  • Kaczka (Duck)
  • Gęś (Goose)
  • Jagnięcina (Lamb)
  • Baranina (Mutton)
  • Owca (Ovine)
  • Koza (Goat)
  • Podudzie (Drumstick)
  • Polędwica (Tenderloin)
  • Polędwica wołowa (Sirloin)
  • Brzuch (Flank)
  • Lędźwie (Loin)
  • Żeberka (Ribs)
  • Łopatka (Shoulder)
  • Goleń (Shank)
  • Kotlet (Chop)
  • Skrzydło (Wing)
  • Pierś (Breast)
  • Udo (Thigh)
  • Mostek (Brisket)
  • Antrykot (Ribeye)
  • T-bone (T-bone)
  • Zad (Rump)
  • Boczek (Bacon)

Zgodnie z projektem, określenie „mięso” odnosi się wyłącznie do jadalnych części zwierzęcia.

Celem tego zakazu jest zapewnienie przejrzystości na rynku i ochrony konsumentów, którzy poszukują tradycyjnych produktów mięsnych. Zmiana ta pozwoli uniknąć sytuacji, w której konsumenci mogą być wprowadzani w błąd co do składu produktów.

Co ciekawe, określenia takie jak „burger” (burger), „kiełbasa” (sausage), „klopsiki” (meatballs) czy „stek” (steak) nie zostały objęte zakazem w omawianym projekcie. Niemniej jednak, propozycja rozszerzenia zakazu na te nazwy jest rozważana w ramach osobnej inicjatywy francuskiej europosłanki Céline Imart, która w przyszłości zostanie poddana pod głosowanie w Parlamencie Europejskim.

Aktualnie stosowanie tych terminów w odniesieniu do produktów na bazie roślin jest dopuszczalne, pod warunkiem że na opakowaniu wyraźnie zaznaczone jest, iż produkt jest wytworzony z roślin i nie zawiera mięsa.

Link: https://ec.europa.eu/transparency/documents-register/detail?ref=COM(2025)553&lang=en

Przewiń do góry