Ostatnio niemałe zawirowanie wśród podmiotów działających na rynku żywności, w tym suplementów diety, wywołała informacja odnośnie zakazu stosowania dodatku E 171 na terytorium Unii Europejskiej.
Powyższy zakaz stanowił konsekwencję opinii wydanej przez EFSA po przeprowadzeniu oceny naukowej tego dodatku.
Ze stanowiskiem EFSA nie zgodziła się natomiast Brytyjski Food Standard Authority (FSA), odrzucając tym samym wspomnianą opinię:
„Titanium Dioxide has recently been withdrawn from the list of colours permitted in food in the European Union. It is generally used in foods such as sauces, icing, white chocolate and confectionary to give a brilliant white colour. The EU action was on the basis of the advice of the European Food Safety Authority (EFSA) which had raised potential concerns over accumulation of particles of the additive in the body and possible genotoxicity. Having reviewed the available evidence, the FSA has not identified any safety concerns that require a change in the regulatory approach in England and Wales.”
Jakie ma to znaczenie dla sektora spożywczego?
Oznacza to, że w Anglii i Walii stosowanie ww. barwnika nie zostanie zakazane.
FSA poinformowała jednocześnie, że kwestia możliwości stosowania tego dodatku w UK będzie na bieżąco monitorowana.