Ocena kannabidiolu (CBD) wstrzymana w oczekiwaniu na nowe dane!
7 czerwca EFSA za pośrednictwem swojej strony internetowej poinformowała, że ocena kannabidiolu (CBD) została wstrzymana z uwagi na konieczność dostarczenia przez wnioskodawców większej ilości danych potwierdzających bezpieczeństwo tego składnika.
Zgodnie z zamieszczoną informacją naukowcy z EFSA nie mogą obecnie ustalić bezpieczeństwa kannabidiolu (CBD) jako nowej żywności ze względu na luki w danych i niepewność co do potencjalnych zagrożeń związanych ze spożyciem CBD na podstawie do tej pory dostarczonych informacji, które wymagają uzupełnienia.
Przypomnijmy, jak wygląda cały proces.
Po złożeniu do tej pory 19 wniosków dotyczących CBD na mocy rozporządzenia w sprawie nowej żywności, Komisja zwróciła się do EFSA o wydanie opinii na temat tego, czy spożywanie CBD jest bezpieczne dla ludzi.
Opinia EFSA jest zatem niezbędna w tym procesie.
Przewodniczący panelu NDA, prof. Dominique Turck, zakomunikował: „Zidentyfikowaliśmy kilka zagrożeń związanych z przyjmowaniem CBD i ustaliliśmy, że wiele luk w danych dotyczących tych skutków zdrowotnych wymaga uzupełnienia, zanim te oceny będą mogły być kontynuowane. W tym momencie należy podkreślić, że nie doszliśmy do wniosku, że CBD jest niebezpieczne jako żywność”, powołując się przy tym na brak wystarczających danychna temat wpływu CBD na wątrobę, przewód pokarmowy, układ hormonalny, układ nerwowy oraz na samopoczucie psychiczne ludzi.
Jak podkreśla EFSA, wstrzymanie oceny nowej żywności nie jest niczym niezwykłym, gdy brakuje informacji, a za wypełnienie luk w danych odpowiadają wnioskodawcy.
W ramach działań następczych EFSA organizuje sesję informacyjną, otwartą dla wnioskodawców i innych grup lub osób zainteresowanych tą kwestią i bardziej ogólnie nową żywnością.
Jako eksperci w obszarze novel food i produktów konopnych zachęcamy do współpracy!