Co właściwie ustaliła EFSA?
W listopadzie 2025 r. EFSA opublikowała opinię naukową „Derivation of a health‐based guidance value for Δ8‐tetrahydrocannabinol (Δ8‐THC) and its occurrence in food” dotyczącą obecności Δ8-THC w żywności i produktów konopnych[1] i określiła tzw. ostrą dawkę referencyjną (ARfD).
W ocenie EFSA zażywanie delta-8 THC wpływa na zdolności poznawcze i psychomotoryczne oraz przyspiesza pracę serca w podobny sposób jak delta-9 THC, główna substancja chemiczna odpowiedzialna za psychoaktywne działanie konopi.
Dlatego EFSA ustaliła, że ostra dawka referencyjna, która wcześniej obowiązywała jedynie dla delta-9 THC, powinna odnosić się do całkowitej ilości delta-8 THC i delta-9 THC spożywanych łącznie i wynosi 1 mikrogram na kilogram masy ciała na dzień.
Oznacza to, że substancji delta-8-THC i delta9-THC nie można traktować oddzielnie, jeśli są obecne w tym samym produkcie lub diecie.
Na podstawie prac EFSA Komisja Europejska i państwa członkowskie UE mają rozważyć czy konieczne będzie wprowadzenie regulacji ograniczających obecność delta-8-THC w żywności, tak by chronić konsumentów przez potencjalnym zagrożeniem.
Co to oznacza w praktyce?
- Ustalenie jasnej, naukowo opartej ARfD daje punkt odniesienia, który może stać się standardem dla całego rynku konopnego w UE.
- Firmy produkujące lub wprowadzające na rynek produkty konopne, suplementy diety, słodycze z konopi i podobne, powinny zweryfikować zawartość delta-8-THC i delta-9-THC w swoich produktach.
- Jeśli suma tych kannabinoidów przekracza poziom bezpieczny według EFSA, wówczas produkt może zostać uznany za niebezpieczny.
- Przygotować się na ewentualne kontrole organów poprzez przygotowanie dokumentacji każdej partii produktu określającej zawartości delta-8 THC i delta-9-THC.
- Nowe wytyczne dają punkt odniesienia, że jeżeli produkt jest zgodny z limitem 1 mikrogram na kilogram masy ciała na dzień, wówczas ekspozycja na delta-8 THC i delta-9-THC jest teoretycznie bezpieczna. Natomiast wyniki poza limitem są sygnałem, że produkt może stanowić ryzyko dla zdrowia.
[1] https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/9735



