Co właściwie ustaliła EFSA?

W listopadzie 2025 r. EFSA opublikowała opinię naukową „Derivation of a health‐based guidance value for Δ8‐tetrahydrocannabinol (Δ8‐THC) and its occurrence in food” dotyczącą obecności Δ8-THC w żywności i produktów konopnych[1] i określiła tzw. ostrą dawkę referencyjną (ARfD).

W ocenie EFSA zażywanie delta-8 THC wpływa na zdolności poznawcze i psychomotoryczne oraz przyspiesza pracę serca w podobny sposób jak delta-9 THC, główna substancja chemiczna odpowiedzialna za psychoaktywne działanie konopi.

Dlatego EFSA ustaliła, że ostra dawka referencyjna, która wcześniej obowiązywała jedynie dla delta-9 THC, powinna odnosić się do całkowitej ilości delta-8 THC i delta-9 THC spożywanych łącznie i wynosi 1 mikrogram na kilogram masy ciała na dzień.

Oznacza to, że substancji delta-8-THC i delta9-THC nie można traktować oddzielnie, jeśli są obecne w tym samym produkcie lub diecie.

Na podstawie prac EFSA Komisja Europejska i państwa członkowskie UE mają rozważyć czy konieczne będzie wprowadzenie regulacji ograniczających obecność delta-8-THC w żywności, tak by chronić konsumentów przez potencjalnym zagrożeniem.

Co to oznacza w praktyce?

  1. Ustalenie jasnej, naukowo opartej ARfD daje punkt odniesienia, który może stać się standardem dla całego rynku konopnego w UE.
  2. Firmy produkujące lub wprowadzające na rynek produkty konopne, suplementy diety, słodycze z konopi i podobne, powinny zweryfikować zawartość delta-8-THC i delta-9-THC w swoich produktach.
  3. Jeśli suma tych kannabinoidów przekracza poziom bezpieczny według EFSA, wówczas produkt może zostać uznany za niebezpieczny.
  4. Przygotować się na ewentualne kontrole organów poprzez przygotowanie dokumentacji każdej partii produktu określającej zawartości delta-8 THC i delta-9-THC.
  5. Nowe wytyczne dają punkt odniesienia, że jeżeli produkt jest zgodny z limitem 1 mikrogram na kilogram masy ciała na dzień, wówczas ekspozycja na delta-8 THC i delta-9-THC jest teoretycznie bezpieczna. Natomiast wyniki poza limitem są sygnałem, że produkt może stanowić ryzyko dla zdrowia.

[1] https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/9735

Przewiń do góry