Glikozydy stewiolowe wytwarzane enzymatycznie – nowy dodatek do żywności w wykazie rozporządzenia nr 1333/2008.

Nowy proces produkcji glikozydów stewiolowych spowodował modyfikację przepisów dotyczących dodatków do żywności.

Zmiany nastąpiły po złożeniu w 2018 r. wniosku do Komisji Europejskiej o zmianę specyfikacji dotyczących dodatku do żywności, glikozydów stewiolowych, a następnie opinii wydanej przez EFSA we wrześniu 2019 r.

Rozporządzenie nr 2021/1156 z dnia 13 lipca 2021 r. zmodyfikowało Załącznik II do Rozporządzenia nr 1333/2008 oraz Załącznik do Rozporządzenia nr 231/2012, wprowadzając do wykazu nowy dodatek do żywności – Glikozydy stewiolowe wytwarzane enzymatycznie  (E 960c).

„Glikozydy stewiolowe (E 960)” zostały natomiast zastąpione przez „glikozydy stewiolowe ze stewii (E 960a)”.

Dodatek do żywności „glikozydy stewiolowe” (E 960) oraz żywność go zawierająca, które są etykietowane lub wprowadzane do obrotu w ciągu 18 miesięcy od wejścia w życie niniejszego rozporządzenia i które spełniają jego wymogi, mogą być wprowadzane do obrotu do wyczerpania zapasów.

Rozporządzenie zmieniające załącznik II do rozporządzenia nr 1333/2008 weszło w życie 3 sierpnia 2021 r.

W przypadku wątpliwości dotyczących dodatków do żywności i oznakowania środków spożywczych, w tym suplementów diety, zachęcamy do kontaktu.

Przewiń do góry