Pierwszy raport Grupy Roboczej HoA ds. Suplementów Diety: lista substancji, które nie powinny być stosowane w suplementach diety
Obecnie nadzór nad substancjami stosowanymi w suplementach diety jest częściowo uregulowany przez przepisy dotyczące żywności wzbogaconej oraz novel food. Jednak wiele tzw. „innych substancji”, które są dodawane do suplementów, nadal nie jest objętych jednolitymi regulacjami. Aby wypełnić tę lukę, Grupa Szefów Agencji Bezpieczeństwa Żywności (Heads of European Food Safety Agencies, HoA) powołała Grupę Roboczą ds. Suplementów Diety, składającą się z ekspertów z 26 krajów UE, której celem było zidentyfikowanie substancji mogących stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Grupa Robocza HoA ds. Suplementów Diety opublikowała pierwszy raport, w którym sklasyfikowano 117 substancji, zwracając uwagę na ich potencjalne ryzyko dla zdrowia. Następnie oceniono, które substancje powinny być zakazane lub stosowane jedynie w ograniczonym zakresie w suplementach diety.
W raporcie wskazano również, że spośród przeanalizowanych 117 substancji – aż 65 uznano za novel food, co wyklucza ich stosowanie w żywności bez uzyskania stosownego zezwolenia.
Trzynaście substancji uznano z kolei za mogące stanowić ryzyko dla konsumentów, gdy ich spożycie w suplementach diety przekracza poziom normalnego ich spożycia w ramach zrównoważonej i zróżnicowanej diety. Wśród nich wyróżniono:
- Kumarynę w preparatach roślinnych
- Kurkuminę w preparatach z rodzaju Curcuma
- Hypericum perforatum
- Oleje eteryczne z rodzaju Melaleuca
- Melatoninę
- Piperynę
- p-Synefryna w preparatach z rodzaju Citrus
- Tryptofan
- Actaea racemosa
- Lepidium meyenii
- Ocimum tenuiflorum
- Tribulus terrestris
- Withania somnifera