,,Czy CBD jest nową żywnością?” ,,Przecież istnieje historia spożycia!” – nie raz w dyskusji branżowej przewijały się zapewne te zdania. Co więcej, sytuacji nie ułatwiły złożone przed Komisja Europejska wnioski o autoryzację syntetycznego CBD jako składnika nowej żywności.
Po wyroku TSUE z 2020 r. oraz zmianie podejścia Komisji co do CBD jako środka narkotycznego – przypominamy, że TSUE wskazało, że CBD nie wydaje się mieć efektu psychotropowego lub jakiekolwiek szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka – rozpoznawanie wniosków zostało wznowione i wszyscy z zapartym tchem czekamy na wydanie pierwszych decyzji!
Jak sytuacja przedstawia się w 2022 r?
Obecnie 5 wniosków dotyczących syntetycznego CBD przeszło pozytywnie walidację dokumentacji aplikacyjnej i jest ocenianych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), podczas gdy rejestr pytań EFSA wymienia 12 nowszych wniosków, które nie zostały jeszcze zatwierdzone.
Wraz z początkiem nowego roku ogłoszono, że EFSA opracowuje oświadczenie w sprawie bezpieczeństwa kannabidiolu (CBD) jako nowej żywności, zgodnie z rejestrem pytań EFSA. Oświadczenie to wydawane jest z własnej inicjatywy EFSA i nie jest związane z oceną poszczególnych zastosowań CBD i ekstraktów CBD jako nowej żywności. Szczegóły nie zostały jeszcze ujawnione, jednak eksperci branżowi wskazują, że oświadczenie wyjaśni oczekiwania dotyczące zastosowań CBD i ekstraktów CBD w nowej żywności i ma stanowić wskazówkę dla wnioskodawców projektujących produkty CBD, które nadają się do stosowania jako żywność lub w żywności.
Kiedy będziemy mogli zapoznać się z oświadczeniem EFSA?
Zgodnie z dostępnymi informacjami termin na wydanie oświadczenia upływa już 31 stycznia 2022 r!
Zachęcamy do śledzenia naszej strony oraz LI, gdzie na bieżąco publikujemy najnowsze doniesienia dla branży konopnej!